Baixo leste titulo Laura Meno Fariñas, Enxeñería Agraria Universidade de Vigo, presentará o seu relatorio, unha das enfermidades máis desafiantes para o cultivo da pataca
Nunha dos relatorios da terceira edición de la Xornada Técnica da Pataca da Revista Campo, Laura Meno Fariñas, Enxeñería Agraria Universidade de Vigo, falará do mildiu da pataca, unha das enfermidades máis importantes e desafiantes para este cultivo. “Imos percorrer desde a base científica —como se desenvolve o patógeno e que factores climáticos favoréceno— ata as ferramentas actuais de manexo para a súa prevención e control”, indica Laura Meno. Ademais, poñeranse sobre a mesa temas como as prácticas de manexo integrado, o apoio de modelos de predición ou a resposta de diferentes variedades e o uso da tecnoloxía. Tamén, terán a oportunidade de reflexionar sobre a resiliencia do sector nun contexto de cambio climático, “onde os retos aumentan, pero tamén se abren oportunidades para innovar e ser máis sostibles”.
As principais claves da charla serán:
- Comprender ao inimigo: como actúa o mildiu e por que segue sendo unha ameaza global.
- Cambio climático: como as novas condicións ambientais poden modificar a incidencia e severidade da enfermidade (A favor ou en contra).
- Ferramentas de adaptación: desde a xenética ata a dixitalización e o uso de sistemas de aviso.
- Resiliencia do sector: a importancia da cooperación entre agricultores, técnicos, centros de investigación, industria e gobernantes para manter a competitividade.
Achega destes relatorios ao sector
Estas charlas son espazos de intercambio moi valiosos onde os agricultores acceden a información actualizada e práctica, que poden aplicar directamente nas súas explotacións.
“Ao agricultor permítelle escoitar experiencias doutros, compartir problemas comúns e coñecer solucións innovadoras. Ao mesmo tempo, xeran un vínculo entre a ciencia e o campo, facendo que a investigación se traduza en beneficios reais para este sector”, sinala a relatora.
Feiras como ALIMAGRO “non só visibilizan a importancia da pataca na nosa economía e cultura, senón que ademais xeran comunidade e poñen en contacto a toda a cadea de valor: agricultores, empresas, distribuidores, investigadores, consumidores e autoridades competentes en materia de agricultura”.
Estas xornadas serven de plataforma para dinamizar o sector, difunden innovación e axudan a reforzar o recoñecemento dun cultivo que, aínda que cotián, require dun gran esforzo e coñecemento para producirse con calidade e sustentabilidade.